NICKO

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

Nicko

Fakta om Jack Russeln:

 

Mycket läraktig - lär sig "dåliga" saker lika fort som "bra".

Livlig och lekfull - hitta på hyss när man har tråkigt är "buus".

Lugn och vänlig - efter ett tillfredställande motions/tränings/jaktpass med husse/matte, är soffan med kel mysigt.

Självständig - i jakt ovan jord är den en kortdrivare och söker ut över stora ytor. Under jord sköter den det mesta själv men vill gärna ha ägaren "med sig".

Vaktar gärna hemmet och bytet, kräver vänlig men fast hand.

Jack Russeln ÄR en Terrier, och kan visa ett häftigt temperament när det verkligen behövs, men är däremellan helt balanserad.

Att fundera över innan du skaffar dig en Jack Russel:

Har du tillräckligt med tid för den?

Är du intresserad av långa skogspromenader och lydnadskurser?

Vill du ha en hund som aktivt vill dela ditt liv nästan jämt?

Vill du ha en hund som gärna ger sig iväg på utflykter själv i skogen?

Vill du ha en hund som i vissa fall tror den är "Störst, Bäst & Vackrast"?

En Jack Russell Terrier är en underbar kamrat men kräver en fast, konsekvent, positiv uppfostran för att utvecklas till den underbara hund den är född till.

Vardagsliv med rasen

En rätt uppfostrad och aktiverad Jack Russel har inga problem med att vara ensam hemma, dock inte hela dagar.

Vardagsmotionen bör sammanlagt innehålla ca 2 timmar promenader innehållande varierande terräng. Lös i skogen mm. En Jack Russel orkar i stort sett hur mycket som helst och följer gärna med cykeln, när du simmar, rider, joggar, ja allt.

Lämpliga aktiviteter är jakt, både ovan & under jord, agility, lydnad, spår mm. En Jack Russel älskar att arbeta och är pigg på det mesta. En Jack Russel mår som bäst när den aktiveras regelbundet och med variation. Den är ständigt pigg på att leta efter sork, möss och dylikt, detta gör att den håller reda på varje hålighet i sin närmiljö. Dess luktsinne är mycket bra och den känner direkt om det finns en mus någonstans, i stallet gör den mycket nytta som råtthund.

Parson Jack Russell Terriern är en ras som ÄLSKAR att vara med där det händer saker, på jobbet, i bilen, följa med till bekanta, på evenemang o.s.v. Rasens motto är "ALLTID REDO".

Ett flertal av rasen används som terapihundar på olika institutioner runt om i Sverige.

I England är rasen förekommande som "Hearing dogs for Deaf people" som hjälp i vardags bestyren för döva människor, vilket passar som hand i handsken då den är så uppmärksam.

Det går också lätt att lära den teckenkommandon.

En Jack Russel är mästare på att avläsa sinnesstämningar och kroppsspråk. Den har därför svårt att förstå och acceptera hundar som har svårt att visa tydliga signaler, exempelvis plattnosiga raser eller mycket pälsade raser med svårigheter att visa uttryck. Introducera den unga valpen för olika raser, detsamma gäller människor med olika handikapp som rör och beter sig annorlunda