semester

 "Att resa med vovven"

Att resa med hunden Om du har en liten hund kan du välja att ta med din hund även när du skall ut och resa.
Inom Sverige Vid resor inom Sverige kan du ta med din hund i en särskild hundväska under resa. Kontrollera med SJ, flyg- eller bussbolag att det är OK att ha hund med. Om du skall flyga kan du normalt ha med hunden i planet om hunden väger under 8 kg.
OBS! Kontrollera alltid reglerna med ditt flygbolag och anmäl alltid att du vill ha hund med när du bokar resan. Reglerna kan variera en hel del mellan olika flygbolag. Kontrollera också vilka krav flygbolaget har på den väska du skall transportera hunden i. Viktigt är att den är vattentät i botten om "en liten olycka" skulle hända under resan.
Utomlands
Vid resor utomlands gäller samma sak som vid resor inom Sverige. Kolla med resebolaget om det är Ok att ha hund med. Normalt går det inte att ta med hund när man reser på charterresa. På reguljärflyg t.ex. via SAS är det lättare. Du får dock betala till extra (pris per kg som hunden väger) för att ha med din hund.

När du åker utomlands är det viktigt att du är uppmärksam på vilka regler som gäller i det land du skall åka till. Kontrollera noga vilka regler som gäller för vaccination, avmaskning m.m. innan du åker iväg. Kontakta landets ambassad här i Sverige och titta också på jordbruksverkets webbsida eller på SVAs webbsida för att samla information. Normalt går det att ta med din hund inom EU. Dock har vissa länder, t.ex. England hårdare regler och du bör därför kontrollera noga vad som gäller.
När du funderar på att åka utomlands med din hund måste du tänka på att det är en viss startsträcka. Sverige har hårda krav på att din hund har ett fullgott skydd mot Rabies, annars får du inte ta med din hund hem igen. Att vaccinera hunden mot rabies tar ca 4-6 mån eftersom hunden måste hinna bilda antikroppar mot rabies innan den får ett acceptabelt skydd. Du måste också skicka iväg ett blodprov till laboratorium för att kontrollera att hunden bildat antikroppar. Din veterinär kan fixa det mesta - han/hon vet hur reglerna är. Men det kostar en hel del pengar att få detta skydd (ca ett par tusen kronor - kontrollera med din veterinär). Du måste också skaffa ett EU-pass till din fyrbente vän. Så ett gott råd: var alltid ute i god tid när du tänker åka utomlands med din hund.
Ett annat krav är att du måste avmaska din hund mot dvärgbandmask. Nuvarande regler (sommar 2005) säger att du ska låta veterinär i det land där du semestrar avmaska. Du får ett intyg på detta från den utländska veterinären. Dessutom ska du låta veterinär i Sverige avmaska efter det att du kommit hem. Dvärgbandmasken är farlig för människor - så den vill vi inte ha in i Sverige. Om man låter bli att avmaska sin hund kan den sprida sjukdomen och människor som t.ex. plockar/äter blåbär, hallon, jordgubbar kan sedan smittas av denna ruskiga sjukdom. Sjukdomen finns ännu inte i Sverige - så det är viktigt att vi inte får in den. Glöm alltså inte bort att låta veterinären avmaska din hund efter det att du kommit hem!
OBS! Dessa regler ändras hela tiden och särskilda regler finns för t.ex. Norge och Danmark. Denna text är inte på något sätt heltäckande utan ger bara en inblick i de regler som gäller. Kolla därför alltid med jordbruksverket, din veterinär och med det land du skall resa till så att du inte riskerar bli stående i tullen på väg in/ut i något land.
Var ska vi bo? Om du vill åka på semester och slippa lämna din lilla hund på hundpensionat kan du till exempel bo på vandrarhem. Det finns en hel del vandrarhem i Norden som accepterar hundar. Läs mer på www.hundsport.se . Där hittar du lista över svenska vandrarhem där du kan ta med din bäste vän.
Hundpensionat
Vill du lämna din lilla hund på hundpensionat finns det en del att välja på.
OBS! Besök alltid hundpensionatet innan du bokar. Det är viktigt att åka dit och träffa den som ansvarar för hundpensionatet och att se hur det ser ut innan man bestämmer sig.
Det finns både stora och små, bra och dåliga hundpensionat - så kolla runt till du hittar något som passar dig.

GOTLAND. 2011

Latino på gotland bad i havet Härligt....2011

2010

Båten till danmark Båten till danmark

På båten till Danmark

19/7-10 Började vår semester  och vi tänkte  åka danmark /tyskland runt med vår husbil. Att resa med hund fungerar helt utmärkt lite förberedelse var det bara innan med pass rabiesvaccin mm sen var det bara att börja resan .Att resa i danmark var helt underbart dom flesta campingar var så hundvänliga ,(jag tror att varje dansk hade hund med sig ) här åker vi båt till danmark
Vila i husbilen l danmark Vila i husbilen l danmark
Att åka husbil för latino är inga problem hans första dagar hos oss som liten valp var att åka husbil han fann sig direkt att åka husbil . Så när vi ska i väg med husbilen så är det han som springer in i den först och sätter sig i förar delen och väntar på oss ......

VI I TYSKLAND

 

Att latino blev kär det kan man se här (hi hi) jag har aldrig sätt latino larva sig som han gör här han hoppade skuttade och rullade för den söta unga tiken som kom i från tyskland

LADY OCH LUFSEN
solnedgång  så söta.........

HANSAPARKEN

 

Att ta med sin hund på vattenland och nöjespark i danmark och tyskland var inga problem dom hade  vattenbarer till hundarna där dom fick vatten och i nästan varje hörn fanns det ställen att hämta bajspåsar på snacka om service, här är vi i hansa parken tyskland jag är glad att vi tog med latino på sem jag tror att han var nöjd han med........