Wille nr2

Detta bildgalleri kräver att du har javascript aktiverat och Flash installerat.

 Wille

1/9-11

 "Bichon frise"

Rasen har funnits sedan medeltiden, men dess exakta ursprung är osäkert, men att den kom från medelhavsområdet är troligt. Ända sedan renässansen har rasen varit känd som Bichon teneriffa. Spanska sjömän tog nämligen med sig denna medelhavshund till Teneriffa, den största av Kanarieöarna.

När den senare förenades med fastlandet igen blev den en kelgris för italienska och spanska adeln. Rasens tidiga popularitet märks bland annat på att den togs till Frankrike som krigsbyte under den franska invasionen av Italien på 1400-talet. Under Frans I (1515- 1547) kom bichonen att vara en överklass-hund i franska hovet. Toppen av populariteten kom ändå under Henrik III (1574 1589). Han tyckte om att alltid vara nära sina älskade hundar och lät tillverka en korg som han bar runt sin hals för att bära dem med sig. På det här sättet gick han sedan runt i sina gemak och arbetsrum och tog sig an sina kungliga sysslor, alltid med sina hundar närmast sitt hjärta. Kvinnorna i det kungliga sällskapet blev ”smittade” av kungens idéer och utsmyckade sig själva med små hundar, endera under ena armen eller insvept i en sjal. Hundarna blev behandlade som om de var av kungligt blod och överöstes med kärlek och uppmärksamhet.

Bichonens popularitet syns på en mängd olika tavlor av spanska mästare, bland annat Francisco de Goya. Genom tiderna har konstnärer målat av sina egna hundar eller de raser som varit mest populära bland överklassen. Genom de senaste århundradena har nutidens bichon frisé blivit avbildad av olika europeiska konstnärer. Rasen finns på oljemålningar och på fina porslinsfigurer, som blivit bevarade genom åren på konstmuseer. Under Napoleon III (1852 1870) blev bichonen igen likså populär som vid de kungliga hoven, men dess popularitet sjönk något under 1800-talets slut. Nu blev den en ”allemanshund”. Om det inte varit för en handfull personers intresse av att bevara rasen under början av 1900-talet, hade inte bichon frisén varit det den är idag. Under denna period hamnade hundarna på gatan, där de infångades och tränades till cirkushundar.

Nya bilder wille 2

utsikt
Ville kollar in blommor
Villes första dag
VILLE & MELKER