Om din hund blir ormbiten,uppsök alltid veterinär.........
 
Nu är det dags att se upp med ormarna då ni rör er med era älsklingar ute i naturen .Varje sommar blir minst 1500 hundar ormbitna i sverige.

I sverige har vi endast en giftorm, nämligen huggormen .I vissa trakter är den mycke vanlig,till exempel i skärgården. Här kan du läsa om hur du bör reagera om din hund blir ormbiten.

Många hundägare tror felaktigt att ormbett är ofaliga för hunden .Ide lindrigaste fallen blir hunden bara svullen på platsen för bettet.I de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ.Hunden får en lever-och njurskada och ofta blodbrist.Allt detta går över med vila och lämplig mediciering.

I det allvarigare fallen får hunden kraftigare lever-och njurskador .Blodkropparna faller sönder med allvarlig blodbrist som följd.Blodäggvita läcker ut och det uppstår stora ödem under buken ,bröst och i benen.Intensivbehandling krävs  ,men trots den överlever inte alla hundar ormbetten..

Alla hundar kan bli dåliga
Det har en stor betydelse vart bettet tar .Det vanligaste är att hunden blir biten i nosen och läpparna .Ibland tar bettet i en eller flera av tassar .Man vet aldrig på förhand vilken hund som kommer att bli dålig.Man måste utgå ifrån att vilken hund som helst kan bli dålig

En orm hugger sitt byte och sprutar in giftet i såret.Ormen doserar uppenbarligen olika vid olika tillfällen.Ibland tycks inget gift komma alls,vid andra tillfällen kommer det en större dos.

Symtom på att hunden blivit biten

Ormgiftet är en blandning av ett flertal gifter eller enzymer.De påverkar blodet så att blodkroppar faller sönder och blodproppar bildas .Ett av enzymerna bryter ner vävnaderna ,frigör det kroppsegna substanser och verkar som gift 

Först märks ormbettet inte så mycket på hunden ,men efter ett tag blir hunden trött och vill helst ligga ner .Efter någon timme svulnar den bitna kroppsdelen.Om bettet har tagit i nosen eller i läpparna svullnar ansiktet  upp mycket kraftigt och når ett maximum efter ett eller två dygn.

Faligaste att bli biten i tassen
De flesta tror att bett som tagit i läpparna och nos är faligaste i tron om att svullnaden ska täppa till luftvägarna.Så är det inte som tur är .Trots att de flesta hundar blir bitna i nosen ,är det de som får bettet i tassen som oftas dör.